Sağlıklı ve beyaz dişler güzel bir gülümseme için önemlidir. Ancak çocukken veya anne karnında kullanılan bazı antibiyotikler, içilen sudaki flor miktarı, yediklerimiz ve içtiklerimiz, yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular dişlerdeki beyazlığın kaybolmasına ve renkleşmeye sebep olur. Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan ve dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemine diş beyazlatma (bleaching) denir.

Sağlıklı ve beyaz dişler güzel bir gülümseme için önemlidir. Ancak çocukken veya anne karnında kullanılan bazı antibiyotikler, içilen sudaki flor miktarı, yediklerimiz ve içtiklerimiz, yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular dişlerdeki beyazlığın kaybolmasına ve renkleşmeye sebep olur.

 

Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan ve dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemine diş beyazlatma (bleaching) denir.

Çapraşık dişlerde yapılacak beyazlatma işlemi mevcut bozukluğu daha belirgin hale getireceğinden çok fazla tercih edilmemektedir. Hastalar bu işlem için uzun süre ortodontik tedavilerinin tamamlanmasını beklemektedir. Cem Caniklioğlu Lingual Ortodonti Kliniği'nde uygulamakta olduğumuz lingual tedavi sayesinde hastalarımızda tedavi sonunu beklemeden dişlerdeki bozuklukların belirgin şekilde düzelmeye başladığı 4. aydan itibaren dişlerin ön yüzeylerinde beyazlatma işlemi uygulanabilmektedir.

 

Rengi koyulaşmış veya sararmış dişlere porselen kaplama, yaprak diş vs. yaptırmak yerine ‘bleaching’ olarak da adlandırılan kalıcı diş beyazlatma yöntemi uygulanır. Bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılır. Dişleri beyazlatmak için iki farklı yöntem vardır: diş doktoru tarafından klinikte yapılan profesyonel beyazlatma (Office bleaching), ve evde hekimin önerisi doğrultusunda hastanın kendi uyguladığı ev beyazlatması (Home bleaching). Ofis beyazlatması evde yapılan beyazlatmaya göre daha etkilidir.

 

Dişleriniz sağlıklı ise; beyaz ve doğal gülümseme için diş beyazlatma iyi bir çözümdür. Bununla birlikte;  bu işlem hamile ve emziren anneler ile büyüme gelişimini tamamlamamış hastalara önerilmemektedir. Ayrıca ağzında ilerlemiş çürükleri ve ilerlemiş diş eti hastalığı olan bireylerde bu tedaviler yapıldıktan sonra beyazlatma işlemini uygulanmalıdır.

Bütün kalıcı beyazlatma yöntemleri doğal diş yapısı üzerinde çalışırlar, porselen kaplama kuron ve köprüler veya dolgular beyazlamazlar. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bütün ağız içerisindeki tüm protetik restorasyonların değişmesi gerekir aksi takdirde beyazlatma yapılan doğal dişler ile ağız içerisindeki protez dişler arasında renk farkı olacaktır.

 

Diş beyazlatma uygulanan kişilerde yapılan beyazlatmanın çeşidi ve tonuna göre sıcak soğuk hassasiyeti olabilir. Söz konusu bu durum kısa sürede ortadan kalkmaktadır. Hassasiyetin fazla olduğu durumlarda dişler üzerine yapılacak flor uygulaması bu sıkıntıyı ortadan kaldırır.

Vaka Tuğçe Dudak Önce-Sonra

Diş beyazlatma (Bleaching) ile sağlanan dişlerdeki beyazlık kişiye göre değişmekle birlikte uzun sürelidir. Hastalar dişlerindeki beyazlığı olabildiğince uzun süre koruyabilmek için ağız bakımlarına özen göstererek aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola tüketiminden kaçınmalıdırlar.

 

Dişlerinde düzensizlik olan bireylerde diş beyazlatma fazla önerilmemektedir. Bunun sebebi yapılacak beyazlatma işlemi ile hastada mevcut olan çapraşıklığın daha belirgin, daha fark edilir hale gelecek olmasıdır. Bu sebepten dolayı çene diş yapısı düzensiz olan bireylerde diş beyazlatmasının ortodontik tedavi sonrasında yapılması önerilmektedir.

 

Sadece lingual tedavinin uygulandığı kliniğimizde bu teknik ile tedavi gören hastalarımızda tedavi sırasında sıklıkla beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Geleneksel yöntemler ile tedavi gören hastalarda tedavinin ilk 6 ayında ciddi düzelmeler sağlansa da uygulanan aygıtlar dişlerin ön yüzeylerinde olduğundan, dişlerde beyazlatma işlemi için tedavi sonunun beklenmesi gerekmektedir. Oysaki lingual tedavide dişlerdeki çapraşıklıklar gözle görülür şekilde düzelmeye başladığı andan itibaren hastalarımız dişlerin ön yüzeylerinde rahatlıkla beyazlatma işlemini uygulamakta ve gülüşlerini bir üst noktaya taşımaktadırlar.