Sürekli dişlerin sürmeye başladığı 6 yaşından, büyüme gelişiminin tamamlandığı 14-16 yaşa kadar uygulanan ortodontik tedavi çocuk ortodontisi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde iskeletsel bozuklukların tedavisi erken yaşlarda hareketli fonksiyonel apareyler ile yapılsa da, sürekli dişlerin sürmesinin tamamlandığı 11-13 yaşlarından sonra tedavide sabit ortodontik aygıtlar kullanılmaktadır.

Sürekli dişlerin sürmeye başladığı 6 yaşından, büyüme gelişiminin tamamlandığı 14-16 yaşa kadar uygulanan ortodontik tedavi çocuk ortodontisi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde iskeletsel bozuklukların tedavisi erken yaşlarda hareketli fonksiyonel apareyler ile yapılsa da, sürekli dişlerin sürmesinin tamamlandığı 11-13 yaşlarından sonra tedavide sabit ortodontik aygıtlar kullanılmaktadır.

Ortodontik tedaviyle, dişler ile ilgili sıkıntıları her yaşta çözmek mümkün olsa da özellikle çeneleri ilgilendiren sıkıntıları hastaların büyüme gelişimleri devam ederken tedavi etmek gerekmektedir. Kötü alışkanlık olarak adlandırılan; parmak, dudak emme, ağıdan nefes alma, yanlış yutkunma, erken süt diş kaybı, öne doğru fırlak dişler, üst ön dişlerin alt ön dişlerin arkasında kapanması (ön çapraz kapanış) ve alt çenenin kapanış sırasında yana kayarak kapanması erken dönemde çocuk ortodontisinde yapılması gereken başlıca müdahalelerdir. Söz konusu bu bozuklukları 8 yaşından itibaren kullanılacak hareketli basit aygıtlar veya fonksiyonel apareyler ile düzeltmek mümkündür. Bu bozukluklar büyüme çağında düzeltilmediğinde ilerleyen yaşlarda çene ameliyatı ile sonuçlanabilecek ortodontik bozukluklara sebep olabilirler.

Ortodontik problem asla ihmal edilmemelidir. Aksi halde sorun daha da artar. Çapraşık dişlerin temizliğini ve hijyenini sağlamak daha zordur. Zaman geçtikçe, çapraşıklık nedeniyle diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve hatta diş kaybı bile meydana gelebilir. Bozuk kapanışlar aynı zamanda diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğneme bozuklukları ile destek kemik ve dişeti dokularında zarara yol açabilir, çene ekleminde sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle ortodontik tedavilerin mümkün olduğunca erken yaşlarda uygulanmasında fayda vardır.

Sürekli dişlerin sürmesinden sonra uygulanan çocuk ortodontisinin temel taşı braketlerdir. Uygulamada kullanılan üç çeşit braket vardır. Bunlar dişlerin dış yüzeylerine uygulanan metal ve seramik braketler ile dişlerin iç taraflarına uygulanan lingual braketlerdir. Günümüz teknolojisinde ortodontik tedavide kullanılan metal braketler eskisine göre çok daha küçüktürler. Şeffaf malzemeden yapılmış braketler ise çok daha az belirgindir. Ancak tüm bunlara rağmen ortodontik tedavi sırasında braketlerin hiçbir şekilde gözükmesi istenmiyorsa dişlerin arka yüzeylerine uygulanan lingual braketlerin kullanılması gerekmektedir. Tüm bu seçeneklerin dışında erişkin hastalarda basit vakalarda uygulanan şeffaf plak tedavisi çocuk ortodontisinde kullanılmaz. Plakların yerine çocuk ortodontisinde hareketli apareyler kullanılmaktadır.

Lingual tedavi çocuk ortodontisinde belli sebeplerden dolayı kullanım alanı bulmaktadır. Bazı çocuk hastalar dışarıdan uygulanan tel ve braketlerin görüntüleri ile ilgili arkadaş çevresinden gelebilecek negatif yaklaşımlardan dolayı tel takmak istememektedirler. Bu durumda bu hastalarda lingual tedavi uygulanmaktadır. Bunun dışında spor yapan çocuk hastalarda yüz bölgesine alınan darbelerde dışarıdan uygulanan ortodontik apareylere bağlı ağız içerisinde yaralanmalar oluşabilmektedir. Bu hasta grubunda da sıklıkla lingual teknik uygulaması yapılmaktadır. Bunların dışında yapılan araştırmalarda lingual teknik uygulanan vakalarda diş çürük oluşumunun daha az olduğu gösterilmiştir. Erişkin hasta grubuna göre ağız bakımının daha fazla sorun yarattığı çocuk ortodontisinde tedaviye bağlı oluşabilecek çürük probleminden çekinen ebeveynler çocukların ortodontik tedavisinde içeriden tel uygulaması tercih etmektedirler.

Buna karşılık; dışarıdan kullanılan aygıtlara göre lingual tedavi uygulamasının çok daha pahalı olması, ayrıca lingual ortodonti uygulaması çocuk hastalarda braketlerin yapıştırılacağı arka yüzey yüksekliklerinde henüz büyüme gelişime bağlı yeterince mesafe olmaması bu tekniğin çocuk hasta grubunda kullanımını azaltmaktadır. Lingual Ortodonti Kliniğimizde çocuk ortodontisinde lingual tedavi hizmeti veren Dr. Caniklioğlu,  Ortonorm Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri Şişli Şubesinde geleneksel ortodontik yöntemler ile çocuk hastaların ortodontik tedavilerine devam etmektedir.